Eelt verwijderen en voorkomen
Doe-het-zelf pedicure
Neem een warm voetbad (max. 10 minuten) en verwijder overtollige eelt met de hielvijl. Smeer de probleemzones in (=daar waar de huid veel eelt produceert) met een aangepast product zoals de eeltcrème. Heb je reeds kloven, dan brengt de klovenzalf van Gehwol je soelaas. Laat de crème indringen en smeer daarna de volledige voet in met een hydraterende crème. Ben je gevoelig aan schimmel, smeer dan niet tussen de tenen!
Streef niet naar een babyroze huid aan de hielen; eelt is een bescherming van het lichaam om het te veel aan druk op de voet, op te vangen. Verwijder je te veel huid, dan gaat de huid ter compensatie méér eelt produceren. Probeer de huid soepel en elastisch te houden door te smeren smeren smeren en je zal zien dat er verbetering optreedt.

Hielkloven
Hoe ontstaan hielkloven?
Je lichaamsgewicht zorgt voor veel druk op je voeten. Een goed gehydrateerde huid is elastisch en soepel en kan zo de druk op de onderkant van je voeten opvangen. Zijn je voeten dus erg droog, dan is je huid minder elastisch en kan de huid barsten. Als je last hebt van hielkloven, weet je dat dit erg pijnlijk kan zijn. het ontsiert je voeten en het is moeilijk of zelfs onmogelijk om je voeten schoon te maken. Het vuil zit soms tot diep in de kloof. Een bezoek aan de pedicure kan dan helpen. Op de foto kan je zien dat de kloofranden verdikt zijn. De (paramedische) pedicure maakt de randen opnieuw zacht waardoor de huid soepeler wordt en minder snel scheurt. Als je de huid elastisch houdt door gericht én met een juist product te smeren (bv. Gehwol eeltcrème), verkleint het risico op (diepe) kloven aanzienlijk.
Heb je al kloven en is preventie niet meer voldoende, dan kan de Gehwol klovenzalf soelaas brengen. Het verzacht de pijn van de kloof en maakt ze soepel waardoor herstel sneller optreedt.
Preventie is echter het sleutelwoord: verzorg je droge voeten en blijf ze verzorgen met een hydraterende crème.

De combinatie van zon, zee en strand is de perfecte cocktail om droge voeten te krijgen. Droge voeten zorgen voor een te veel aan eelt of kloven. Neem daarom als je op vakantie gaat, een hydraterende voetcrème mee. Ook al heb je nog geen last van eelt of kloven, voorkomen is beter dan genezen, zéker op vakantie!
Eeltpit
Heb je eelt op een plek waar vaak druk op zit, dan wordt de eelt als het ware naar binnen geduwd. Als de eeltpit te veel druk uitoefent en te dicht bij een zenuwuiteinde komt, kan dit erg pijnlijk aanvoelen. Het lijkt alsof je een steentje onder je voet hebt of als een splinter in de voet. Soms wordt een eeltpit verward met een wrat. Een wrat doet pijn bij zijdelingse druk, dus als je die tussen je vingers neemt en erop duwt.
Een eeltpit doet pijn als je er op duwt of staat.
De pedicure kan een eeltpit gemakkelijk verwijderen. Probeer zelf de druk erop te verminderen door het te veel aan eelt te verwijderen bv. met de hielvijl. Maak de huid elastisch door een crème te smeren, de eeltpit wordt zachter en daardoor minder pijnlijk.

Welke is nu de beste eeltcrème?
Er zijn zoveel voetcrèmes op de markt van verschillende merken. Welke moet je nu kiezen? Zelf werk ik met de eeltcrème van Gehwol en met de crèmes en mousses van Baehr.
De eeltcrème van Gehwol adviseer ik aan klanten die snel van hun klachten geholpen willen worden en het niet erg vinden dat ze na het smeren een vettere huid hebben aan de voeten. Best sokken aantrekken na gebruik!
De voetmousse van Baehr dringt snel in de huid en laat geen vettig gevoel achter. Handig als klanten meteen hun sokken/schoenen moeten aantrekken. Deze adviseer ik aan de oudere klant om het risico op vallen te voorkomen.
Welke crème je ook kiest, het werkt enkel bij dagelijks gebruik. Ben je nog niet zeker welke eeltcrème voor jou geschikt is? Stuur een mailtje naar cosmeticslsk@gmail.com en ik geef je persoonlijk advies. Succes!