Atletenvoet, schimmelvoet,...what's in a name?

07-06-2021

Een schimmelinfectie aan de voeten wil uiteraard geen mens maar toch komt het heel vaak voor.  Lees verder om te weten te komen hoe je schimmel kan voorkomen én behandelen.

Klanten komen naar me toe voor de behandeling van een schimmelnagel omdat de nagel verkleuringen vertoont of verdikt. Maar die witte, gele of bruinige kleur en die verdikking kunnen ook ontstaan door het dragen van te nauw schoeisel, medicatiegebruik, psoriasis, ouderdom, reuma, nagellakgebruik....Vraag aan je huisarts/of dermatoloog hier eerst uitsluitsel hierover. Als jouw dokter zegt dat je een atletenvoet hebt en je voelt je daarna trots daarover want het blijkt dat je sportiever bent dan je dacht (ja dit is een verhaal uit de praktijk), dan moet ik je teleurstellen want een atletenvoet is een synoniem voor een schimmelinfectie van de voeten. Sportieve mensen hebben meer kans op huidschimmel omwille van douchen in de sportclub of fitnessruimte, vochtige voeten hebben tijdens of na het sporten en schimmels houden van vocht, meer in contact komen met huidschimmel via de vloer van het zwembad of kleedhokje etc.

Huidschimmel is te behandelen met een aangepaste crème van de apotheek. Het is niet verrassend dat de schimmel met periodes terug opduikt; begin te smeren van zodra je symptomen opmerkt. De tekenen van huidschimmel zijn niet bij iedereen dezelfde maar vaak zijn dit jeuk en/of blaasjes, rode stipjes, vervelling, eczeemachtig uiterlijk,... Behandel dit snel zodat je nagels niet worden aangetast.

Schimmelnagel

Een schimmelnagel is helaas een werkje van lange adem. Het kan wel een jaar duren eer een aangetaste nagel van een grote teen schimmelvrij is!  Het resultaat hangt zeker ook van jouw inzet af.

Laat om de 2 maanden door een pedicure de aangetaste delen van de nagel verwijderen zodat het antischimmelproduct tot op de bron van de infectie geraakt. Gebruik tweemaal per dag een product zoals FunghiClear, de Trea tree olie of een product van de apotheek om de nagel volledig mee te bedekken. Sommige producten laten een kleverige laag achter, waardoor pluisjes van sokken en afvalstoffen van het product achterblijven. Vijl deze kleverige lagen regelmatig weg zodat het product opnieuw aan de bron geraakt. FunghiClear en Tea tree olie kleven niet en zijn met een sprayflesje of een pipet gemakkelijk aan te brengen bij het opstaan en gaan slapen. Zo gemakkelijk!

De behandeling van een schimmelnagel duurt maanden tot een jaar. Volhouden is dus de boodschap maar nog beter is preventie. Weet je niet of je allergisch bent aan tea tree, doe een druppel van het product op de binnenkant van je arm en wacht af of er reactie optreedt.

Preventie

Draag slippers in vochtige ruimtes van openbare gebouwen (sauna's, douche van de fitnessclub, zwembaden,....). Na het afdrogen van je voeten kan je de schoen- en voetdeo gebruiken als extra preventiemaatregel. Deel geen handdoeken met gezinsleden.

Mensen met reeds vochtige voeten hebben meer risico op schimmelinfectie. De mousse met clotrimazol zorgt voor bescherming tegen een infectie. Vergeet niet je schoenen te behandelen met de schoen- en voetdeo van Gehwol en was sokken op 60°C.

Heb je een schimmelgevoelige huid, blijf dan de preventieve middelen zoals de huidbeschermingscrème of de podo-forte spray gebruiken na het sporten, zwemmen, douchen.

Succes!

Healthy feet are happy feet

Elske
Elske