Hoe kloven voorkomen en verzorgen?

28-03-2022

Als je last hebt van kloven op de voeten weet je dat dit erg pijnlijk is en je kan hinderen in je dagdagelijkse activiteiten.  Lees verder om te weten te komen hoe je kloven kan verzorgen of nog beter; kan voorkomen!

Hiekloof
Hiekloof

Hoe voorkom je hielkloven?

Kloven bevinden zich vaak op plaatsen waar overtollig eelt aangemaakt wordt.  De huid is er harder, dikker en minder elastisch waardoor een klein scheurtje in de huid kan doorscheuren in de lengte en in de diepte.  Het is dus noodzakelijk om de huid soepel te houden.  Dit doe je door overtollig eelt te verwijderen of te laten verwijderen door een pedicure en door zelf dagelijks te smeren met een aangepaste crème, ook als je geen symptomen meer hebt.   Je voet draagt heel je lichaamsgewicht en daarom is het nodig om de huid van je voeten soepel te houden.  

Kloven kunnen ook voorkomen op plaatsen waar geen eelt wordt geproduceerd.  De oudere huid is vaak minder elastisch en huidziekten zoals psoriasis kunnen het barsten van de huid veroorzaken.  Ook dan is de oplossing weer om de huid soepel te houden.  De dermatoloog kan je adviseren bij het kiezen van een geschikte crème.  

Hoe verzorg je pijnlijke diepe kloven?

Een kloof kan erg groot, diep en pijnlijk zijn.  Misschien stap of loop je zelfs een beetje anders om pijn te voorkomen.  Dit compenseren van je houding, kan dan weer voor andere problemen zorgen.  Ook is een wonde aan de voet vatbaar voor infecties dus behandel een kloof meteen om erger te voorkomen.  

Voetbadjes nemen bij open wonden wordt afgeraden.  In voetbadwater zitten allerlei micro-organismen en via de kloof kunnen ze zo het lichaam binnenkomen.  Wil je graag overtollig eelt verwijderen met een hielvijl en heb je diepe kloven, neem dan een kort voetbad met een product dat ontsmet bv. Neo sabenyl of raadpleeg je apotheek.

Klovenzalf in en rond de kloof verzorgt en verzacht de kloof.  

Heb je een zeer pijnlijke kloof  en heb je een quick-fix nodig?  Dan kunnen blaarpleisters je (tijdelijk) helpen.  Breng ze aan op de droge huid, het hydrocolloïd van dit verband werkt wondhelend en verzacht de pijn wat het stappen meteen aangenamer maakt.  Ik raad bij mijn klanten aan om er een extra pleister over te doen want door beweging blijft de blaarpleister niet altijd goed zitten.   Dit zijn vrij dure pleisters maar absoluut hun geld waard!  Zowel voor open blaren als voor pijnlijke kloven.


Heb je na deze tips geen kloven meer, houd er dan rekening mee dat dit een gevoelige plaats kan blijven en opnieuw de kop op kan steken.  Blijf je voeten verzorgen want

Healty feet are happy feet!