Nagellak is een gedoe!

20-06-2021

Ben jij zelf niet verzot op nagellak en vind jij dit een oer-oninteressante topic en soms zelfs heel onaantrekkelijk bij andere dames/mannen? Dat herken ik! Ik kreeg er zelfs rillingen van. Waar dit vandaan komt, weet ik niet. Misschien omdat gemene mensen die ik tegenkwam doorheen mijn leven, vaak nagellak droegen? In tekenfilms hebben boosdoeners vaak veel te lange opvallende nagels, daardoor dan? Kwam het misschien door een akelige juf die met haar geverfde nagels over het schoolbord kraste om onze aandacht te krijgen?

Ik was zelf niet zo gek op gelakte nagels vóór ik pedicure was. Meer en meer rees de vraag of ik ook de nagels wilde lakken wat ik eerst weigerde. Kan ik niet, weet niet hoe dit moet hoor, een nagelstylist kan dit beter, een medische pedicure doet dit niet. Uiteindelijk trok één van de klanten me dan toch over de streep. Ze had zelf onverwacht een flesje nagellak bij, gaf me carte blanche en ik begon eraan.  Gratis.  Ik gebruikte de basecoat en topcoat van mijn studentenset en deed er een half uur over.   Zes weken later kwam ze opnieuw met diezelfde, weliswaar uitgegroeide maar nog steeds niet afgechipte, nagels. Ha! Het resultaat was véél beter dan ik had verwacht en ik kocht zelf een set nagellakken met basiskleuren en begon zo stilaan meer en meer te lakken.

Ik verdiepte me in verschillende merken, droogtijden, nagelserums en -oliën en begon het meer en meer leuk en interessant te vinden.  Het was moeilijk om een idee te krijgen van welke tint mijn klanten het meest hielden.  De ene weigerde pertinent de ene kleur 'Zéker geen rood, bah!', de 'rode tinten mensen' vonden blauw af-schu-we-lijk 'Zijn er echt mensen die dat dragen?!' 

Ik laat de gellakken aan me voorbij gaan, dat is voor mij minder van belang omdat 

1. nagellak op voeten toch gemakkelijk 6 weken houdt en 

2. gel op teennagels afgeraden wordt omwille van het risico op schimmelinfecties.  

Ondertussen gebruik ik zelf ook nagellak.  De nagels van mijn handen doe ik vaak naturel, op mijn voeten wissel ik elke twee weken van kleur, enkel in de zomer.  Ik zorg voor neutrale kleuren zodat elke outfit er bij past.  

Nu ik eraan denk.... Het laatste jaar op de middelbare school (1996) had ik een klastitularis ('die van economie en recht').  Ze was een zeer kokette dame met mantelpakjes, steeds mooi opgemaakt, haar armbanden klingelden en klangelden als ze op het bord schreef. Tussen ons new wave-achtige leerlingen met gebreide truien met gaten in, lang los haar, vooral NIET opgemaakt want dat was not-done, viel ze helemaal uit de toon maar we hadden allemaal een boon voor haar en ze trakteerde ons op een drankje in een café de laatste dag van school. Ze had ALTIJD lange, rode gelakte nagels.

Nails are jewels, not tools