Hulp bij droge voeten

02-01-2022

Oorzaken van droge voeten

Huidproblemen zoals psoriasis, eczeem, vaak zwemmen in chloorwater, verkeerde schoenen, hormonale disbalans, overgewicht, strand- en zeevakantie, droge huid in de winter,.... er zijn heel wat oorzaken van droge voeten.  Een droge voet is geen probleem op zich maar kan er wel één worden als het niet verzorgd wordt om erger te voorkomen.  Droge voeten kunnen hinderlijk worden als het gepaard gaat met hard eelt en/of kloven.

Wat is eelt en wat zijn kloven?

Eelt is een beschermingslaag van de huid om drukpunten te ontlasten.  Daar waar je voet de meeste druk ervaart, wordt meer huid geproduceerd om de onderliggende weefsels te beschermen.  Vaak is dit op de hielen, onderaan de voet aan de gewrichten waar de tenen beginnen en aan de binnenkant van de voet ter hoogte van de grote teen.  Maar eelt kan in principe overal voorkomen, afhankelijk van de bouw en stand van je voeten.

Moeilijk te verwijderen eelt is minder elastisch en kan beginnen barsten.  Dan spreekt men van een kloof.  Als een kloof diep is, kan dit heel pijnlijk zijn.  Ook bestaat het gevaar dat er een ontsteking ontstaat, het is dus erg van belang om dit te verzorgen maar nog beter; te voorkomen.

Voetcrème tegen droge voeten, eeltcrème, klovenzalf

Een basiscrème die iedereen zou moeten bezitten is een goede voetcrème.  Je hebt vast al gemerkt dat dit vrij snel effect heeft bij droge voeten, tenminste als je dit dagelijks gebruikt.  Je voeten zien er gezonder uit, voelen zachter en soepeler aan.  De huid is elastischer en de kans op barsten van de huid wordt daardoor kleiner.  Je merkt het effect van een voetcrème heel goed na een dagje strand, de crème wordt als het ware opgeslorpt door de huid. 


Heb je erg droge voeten, dan raad ik de hydrolypid lotion aan van Gehwol.  De lotion trekt snel in de huid en herstelt de vochtbalans van de huid.  Gehwol Blauw is ook een hydraterende crème die vetter is en dus iets meer hydrateert.  Een voetcrème in de vorm van een mousse is ideaal als je nog kousen en schoenen moet aantrekken.  

De keuze van een voetcrème wordt dus ook bepaald door wat jij prefereert; een vettere crème (ideaal voor 's nachts) of een snel intrekkende crème of mousse.

Eeltcrème

Eeltcrème werkt op de voetzones die het meest worden belast, dit zijn meestal de hielen en onderaan de voet, aan de aanzet van de tenen.  Een eeltcrème bevat stoffen die extra hydrateren en vettig zijn.  Hoe vetter de crème, hoe langer hij kan inwerken.  Een goede eeltcrème bevat ureum wat ervoor zorgt dat de huid beter water opneemt.  Ideaal voor droge voeten dus.  MAAR eeltcrème smeer je niet over de volledige voet uit.  Enkel op die plaatsen die het nodig hebben.  

Crème tegen kloven

Heb je last van kloven, al dan niet gepaard met eelt, dan biedt de klovenzalf soelaas.  Het is een verzachtende, vette zalf die de kloof verzorgt en erger voorkomt.  Ter preventie van kloven, blijf ik de eeltcrème adviseren.  De klovenzalf gebruik je als het kwaad al geschied is.  

Tips bij kloven

Heb je diepe kloven die begrensd worden door eelt, plan dan een bezoek bij een paramedische pedicure of podoloog.  De pedicure verwijdert voorzichtig de eeltranden van de kloof waardoor de kloofranden opnieuw soepel worden en de kans verkleint op opnieuw barsten of scheuren.  Een voetvijl is in deze fase minder interessant omdat de brute bewegingen de kloof verder kunnen doen scheuren.

Welke crème eerst?

1) De klovenzalf op en rond de kloof, als je kloven hebt.

2) Daarna de eeltcrème op de zones met eelt.

3) Tenslotte de hele voet met een hydraterende voetcrème.  Deze mag ook tussen de tenen, behalve als je schimmel hebt. (Daar heb ik een ander blogartikel over!)

Ben je er nog niet uit welke crème voor jou geschikt is, stuur dan een berichtje naar cosmeticslsk@gmail.com of Whatsapp naar +32473740617 en we bekijken het samen!